Welkom in mijn huis

Een huis laten bouwen, dit is waar je aan moet denken!

Een huis laten bouwen, dit is waar je aan moet denken!

Geplaatst op

Het laten bouwen van een designhuis is een flink project waar de nodige tijd overheen gaat. Meestal als er een weg ingeslagen is, in het bouwproces, dan is het maar wat lastig om dit weer te veranderen. Daarom is het belangrijk om een vinger aan de pols te houden zodat er geen verkeerd pad ingeslagen wordt. Kijk snel met ons mee naar de dingen waaraan je moeten denken wanneer je een huis laat bouwen. Een bouwrecht advocaat kijkt graag met je mee naar de contracten die samenvallen met de bouw van je huis. Zijn ze in orde? Deze expert kan dit van te voren voor je checken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Zorg dat alle contracten in orde zijn

Wanneer de plannen voor het huis gemaakt worden, is het goed om na te denken onder welke voorwaarden je je huis zou willen laten bouwen. Daarna ga je aannemers en de architect benaderen. Deze experts werken op basis van contracten. Het is goed deze te laten checken. Zijn ze niet in jouw nadeel en kloppen ze in juridische zin? Wanneer dit zo is, kun je beginnen met de bouw van je huis.

Check de werkzaamheden

Soms gaan mensen niet kijken naar de bouw van hun huis. Ze zetten pas een stap op het kavel wanneer ze bij de oplevering de sleutel in ontvangst nemen. Niet heel slim! Waarom niet? Omdat er altijd zaken zijn die ‘fout’ gegaan zijn, of op z’n minst niet in het bouwplan stonden. Je moet echt van te voren checken of het allemaal wel volgens plan gebeurd is. Een onafhankelijke bouwinspecteur raden wij in deze situatie aan. Deze professional helpt je graag om te checken of de bouw behoorlijk gegaan is. Teken ook pas na deze inspectie, en eventuele aanpassingen van fouten, het overdrachtsrapport.

Laat je niet oplichten

Het komt helaas nogal eens voor dat mensen opgelicht worden in de bouwsector. Aannemers doen meer dan in het plan stond en rekenen daardoor een hoger bedrag, het zogenaamde ‘meerwerk’ dat niet afgesproken was. Er bestaat ook minderwerk, wat zoveel inhoudt dat je iets uit het bouwplan laat schrappen. Dat zou moeten resulteren in een bepaalde korting, maar vaak genoeg valt deze korting te laag uit. Deze dingen komen vaak voor. Geef voor de bouw van de woning aan dat je altijd overleg wilt plegen wanneer er aanpassingen gedaan worden.

De bouwtijd wordt langer

Er kunnen omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat de bouwtijd langer wordt, bijvoorbeeld een strenge vorst. Dan kan de bouwprijs hoger worden. Toch kunnen er ook andere redenen zijn waardoor de tijd om te bouwen langer wordt, maar die niet geaccepteerd worden als geldige reden voor de verlening. Dan is het bouwbedrijf aansprakelijk en dan kan de prijs niet zomaar verhoogd worden.

Conclusie

Houd het bouwproces nauwlettend in de gaten, wanneer er afslaggenomen wordt is het lastig om weer op de hoofdweg te komen van het bouwplan. Zorg dat je er op tijd bij bent. Er zijn een aantal zaken die verkeerd kunnen gaan en je kunt ook opgelicht worden. Een advocaat kan je ook in dat laatste geval bijstaan.

Meer ontdekken?

Wat is de zomertuin van nu? Tips voor het onderhouden van je dak zijn handig. Op site vind je allerlei home and living tips. Laat je inspireren door onze schrijvers.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden