Welkom in mijn huis

De charme van een rietdak: bereikbare luxe

De charme van een rietdak: bereikbare luxe

Geplaatst op

Veel mensen danken dat het beroep van rietdekker uitgestorven is, maar niets is minder waar. In Nederland worden nog heel veel daken met een rietdak uitgerust. Het riet wordt wel steeds vaker met moderne middelen gebonden, zoals roestvrijstaal, waardoor het helemaal mee kan doen met de moderne daken in onze tijd. Deze moderne materialen zie je niet, dat oogt lekker luxe en authentiek. Lees snel meer over rietdaken in deze blog!

Een levendige business

In tegenstelling tot wat vele mensen denken, is het rietdekken nog steeds een levendige branche. Er zijn de afgelopen jaren zelfs een aantal bedrijven bijgekomen die zich bezighouden met dit oude ambacht.

Levensduur

Veel mensen zijn niet bekend met dit type dakbedekking, omdat dakpannen de norm geworden zijn. Wist je dat de levensduur van riet relatief lang is en de garantie die gegeven wordt wel zo’n 10 jaar kan zijn. Eigenlijk veel langer dus dan wat veel mensen verwachten. Het is belangrijk om het dak van tijd tot tijd te laten controleren door een ervaren rietdekker, zodat deze je advies kan geven en eventueel nodige reparaties kan uitvoeren.

Vergunningen

Het is nodig om vergunningen te verkrijgen voor een rietdak. Dit is niet moeilijk, maar je moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo mag een woning binnen 15 meter van de perceelgrens geen brandbare dakbedekking hebben. Je moet dus zorgen dat je rietdak voorzien is van een coating en/of een sprinkler installatie. Zo kom je in aanmerking voor een vergunning.

De sfeer die je zoekt

Het rietdak is niet zonder reden zo populair, dit komt door de Oudhollandse sfeer die het oproept. Riet is al vele eeuwen een veel gebruikt materiaal in de huizenbouw. Al rond 75 voor Christus wordt het materiaal gebruikt. Ook in de Middeleeuwen werden de meeste huizen met een dak van riet of stro uitgerust. De populariteit van riet als bouwmateriaal voor het dak verminderde in de dertiende eeuw, dit had te maken met de brandbaarheid van riet. Maar nu met de nieuwe techniek van impregnatie is de brandveiligheid op niveau en kan er vredig onder een rieten dak geslapen worden.

Landelijke feel

De landelijke interieurstijl is al enige jaren toonaangevend. De veranda, de leuke accessoires en het gebruik van natuurlijk hout; zorgen dat we weer een beetje met de natuur in aanraking komen. Een rietdak heeft als geen ander dak de eigenschappen om jouw landelijke droom uit te laten komen. Of je dit type dak nu op een grote boerderij of een klein schattig huisje wilt zien: het kan allemaal, want met de vaardigheden van een rietdekker aan je zijde is riet een zeer wendbaar bouwmateriaal.

Gerelateerde berichten

Onverwacht asbest gevonden in de oude woning? Laat het meteen verwijderen!

Een oud huis renoveren, het kan een spannende bedoening zijn. Maar je kan ook wel voor onverwachte en misschien onaangename zaken komen te staan. In...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden