Welkom in mijn huis

Wat zijn brandveiligheidstips om je huis veilig te maken?

Wat zijn brandveiligheidstips om je huis veilig te maken?

Geplaatst op

Je kunt zelf gelukkig van alles doen om je huis of bedrijf brandveilig te maken. Dat zorgt voor een gerust gevoel, want je moet er niet aan denken dat het mis gaat. In deze blog nemen we een aantal tips met je door die zo eenvoudig zijn dat je er misschien niet eens aan denkt. Lees snel verder en doe er je voordeel mee.

Eenvoudige tips

Veel mensen zijn zich er niet van bewust, maar je kunt maar beter vuur bij kinderen vandaan houden. Ze houden ervan om ermee te spelen, omdat het er interessant uitziet, maar ze kunnen het gevaar ervan niet zo goed inschatten. Dat zorgt voor een verhoogt risico. Zeker als je zelf niet thuis bent (dat is soms het geval bij oudere kinderen van een jaar of 10). Dus aanstekers en lucifers buiten het bereik van kinderen houden.

Gevaar in de keuken

Ja ook in de keuken zijn er allerlei potentiele gevaren te bespeuren. Zo moet je nooit weglopen bij een pan die op het gas staat. Er kan van alles gebeuren en iets kan in de fik vliegen, zoals vet uit een vet- of frituurpan.

Schoorsteen

Veel mensen hebben onderhand centrale verwarming, maar de houtkachel of open haard wordt ook weer populairder, na een geruime tijd op zijn retour te zijn geweest. Laat de schoorsteen iedere twee jaar vegen om een schoorsteenbrand te voorkomen. Het zelfde idee geldt voor de afzuigkap. Reinig deze zodat het vet eraf gaat. Dit kan namelijk in de brand vliegen.

Roken

Los van de gezondheidsnadelen is roken ook een onveilige gewoonte als het gaat om de brandveiligheid. Je kunt inslaap vallen in je luie stoel. Geen best vooruitzicht. Het zelfde verhaal gaat ook voor kaarsen op: ga nooit slapen met de kaarsen nog aan.

Oude apparaten

Een oud half versleten apparaat kan echt maar beter niet aangesloten blijven op het stroomnetwerk. In zo’n oud barrel kan een kortsluiting ontstaan en dat kan resulteren in een elektrische brand, want een oude computer kan zo maar in de fik vliegen.

Welke soorten branden zijn er?

In Nederland kennen we een aantal klassen branden:

 • Klasse A, vaste stoffen branden. Denk aan papier, meubels en gordijnen.
 • Klasse B, vloeibare stoffen branden, bijvoorbeeld dieselolie, benzine of aceton.
 • Klasse C, gassen branden. Vaak voorkomend zijn dat: propaan, aardgas en LPG.
 • Klasse D, metalen zoals magnesium, staal en aluminium branden.
 • Klasse E, een brand die ontstaan is door elektriciteit.
 • Klasse F, vet dat brand: frituurvet en bakolie.

Hoe blus je deze branden?

Verschillende branden blus je op een andere manier:

 • Klasse A blus je met water, ABC poeder, sproeischuim en een blusdeken
 • Klasse B blus je met ABC poeder, CO2 en sproeischuim
 • Klasse C blus je met ABC poeder
 • Klasse D blus je met D poeder
 • Klasse E blus je met ABC poeder, CO2 en sproeischuim
 • Klasse F blus je met vetblusser

Conclusie

Houd je aan de tips en blus op de juiste manier. Kun je het niet blussen, bel tijdig de brandweer. Veel succes met het veilig houden van je woning.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden