Welkom in mijn huis

Tips voor het onderhouden van (kunst)gras

Tips voor het onderhouden van (kunst)gras

Geplaatst op

Een tuin met gras onderhoud je niet zo gemakkelijk. Wanneer je een tuin met echt gras wilt aanleggen dien je eerst het soort graszaad uit te kiezen dat voor jouw tuin geschikt is. Er zijn namelijk een aantal verschillende soorten gras en voordat je de tuin ook echt gaat aanleggen is het belangrijk het doel voor te achterhalen. Als je bijvoorbeeld gras in je tuin wilt om op te spelen heb je ander gras nodig dan dat je het voor de siert wilt. Tevens is het ook belangrijk of er veel zon in je tuin komt of voornamelijk schaduw. Hier zit namelijk ook een verschil in de grassoort. Wanneer je hebt uitgezocht welke soort je nodig hebt, kun je de zaadjes gaan zaaien. Om te bepalen hoeveel je nodig hebt dien je de oppervlakte te weten. Er staat voor 50 m3 ongeveer 1 kilo benodigd zaad.

Regelmatig maaien is belangrijk

Wanneer je gazon helemaal uitgegroeid is, dien je het eenmaal goed te onderhouden. Een tuin met echt gras dient eens in de zoveel tijd gemaaid te worden. We zullen je in dit stukje een aantal bruikbare tips over het maaien van gras geven. Wanneer kun je het best je gras gaan maaien? Dit kun je het beste doen wanneer de winter net voorbij is. in de lente gaat het gras namelijk weer opnieuw groeien. Een bruikbare tip die we je willen meegeven is dat je het onkruid dat tussen het gras zit eerst verwijdert voordat je het gras daadwerkelijk gaat maaien. Een van de zaken die zeer belangrijk zijn bij het maaien van gras is dat de messen scherp zijn. De hoogte die je dient aan te houden is 2,5 cm. Daardoor wordt het gras niet te hoog en er ontstaat een dichte grasmat.

Kijk uit met onkruid

Je dient ten alle tijden het grasland van je gazon goed te verzorgen. Wanneer er teveel onkruid tussen de graszoden zit, kan het voorkomen dat je grasmat verpest wordt. Een groot nadeel hiervan is dat je waarschijnlijk de grasmatten weer moet verwijderen en nieuw gras moet gaan zaaien. Een tip die we je willen meegeven is dat je het onkruid verwijdert voordat het echt groot wordt. Onkruid staat erom bekend vervelende ziektes te verspreiden die niet goed zijn voor je gras. Het ziet er misschien wel mooi groen uit maar schijn bedriegt.

Speciaal voor mensen die niet veel tijd over hebben om aan hun tuin te besteden is er een andere mogelijkheid. Als je niet veel tijd hebt is het misschien een optie om kunstgras aan te laten leggen. Hiermee zorg je ervoor dat je weinig onderhoud hebt en kunstgras ziet er net zo mooi uit dan echt gras. Het enige dat je af en toe dient te doen is takjes en bladeren van het gazon af te vegen. Hiermee zorg je er tevens voor dat je gras mooi rechtop blijft staan. Je hebt met normaal gras dus meer onderhoud dan bij kunstgras. Interesse? Bekijk direct het goedkoopste kunstgras en laat het leggen door een vakman.

En hoe zit het met het onderhoud van kunstgras?

Wanneer je voor het aanleggen van kunstgras kiest is het onderhoud van het kunstgras natuurlijk heel belangrijk. Als je kunstgras vergelijkt met echt gras dan hoef je het natuurlijk relatief weinig te onderhouden. Het is echter wel van belang dat je af en toe aandacht eraan besteed om ervoor te zorgen dat het gras langer meegaat. Een van de belangrijkste zaken bij het onderhouden van je kunstgazon is het feit dat je het regelmatig schoon dient te houden. Wanneer er bijvoorbeeld blaadjes, takken of zaadjes van planten en bomen vallen op je kunstgras, dien je deze te verwijderen. Dit om te voorkomen dat er onkruid gaat kiemen. Hiervoor kun je het beste een bezem gebruiken, zo zorg je er ook nog eens voor dat het gras rechtop blijft staan.

Kan er ook onkruid komen bij kunstgras?

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er toch onkruid in je tuin van kunstgras ontstaat. De beste manier om deze vervolgens te verwijderen is met een hard, met de hand of met een onkruidverdelgingsmiddel. Wanneer jouw kunstgras een worteldoek heeft dan is het onmogelijk voor onkruid om wortels te vormen. Deze kunnen namelijk nooit door de mat heen groeien. Denk er bij het onderhoud van het kunstgras aan dat je het af en toe borstelt met een bezem. Zo kun je ervoor zorgen dat het kunstgras mooi rechtop blijft staan. Een andere belangrijke zaak bij het onderhouden van je kunstgazon is dat je periodiek een onderhoudsbeurt door de fabrikant laat uitvoeren.

Het belang van instrooien

Er zijn verschillende soorten instrooimateriaal die gebruikt kunnen worden bij de aanleg van kunstgras. Het instrooimateriaal dat voor sportvelden gebruikt wordt, kan weer anders zijn dan het instrooimateriaal dat in een gazon gebruikt wordt. Voor de onderhoud van kunstgras is het ook belangrijk te weten welke soort bij jou het gemakkelijkst is. De soorten instrooimateriaal die over het algemeen het meest gehanteerd worden zijn rubbergranulaat en instrooizand. Het nadeel van rubbergranulaat is dat het kunstgras in de zomer extra warm wordt en het niet geurloos is. De meest gehanteerde vorm van instrooimateriaal is dan ook instrooizand. De reden hiervoor is dat het rond is en het de vezels in het kunstgras niet beschadigt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden