Tips voor het kiezen van de juiste vloerkleur

Architecten studeren lang om de kunst van de kleuraanpassing onder de knie te krijgen. Dus, voel je je niet slecht als je bij het kiezen van de perfecte vloerkleur die bij je interieur past, verbijsterd wordt door de eindeloze mogelijkheden. Je hebt eerst een vloer moeten kiezen, en je koos uiteindelijk bijvoorbeeld voor een gietvloer. Vervolgens moet je de kleur bepalen… de mogelijkheden zijn eindeloos. We geven je een paar tips om makkelijker de juiste kleur voor je vloer te kiezen.

Denk na over de grootte van de kamer

Hoe groot of klein de ruimte ook is, de kleur van je vloer heeft altijd een grote invloed op het gevoel van ruimte. Is je kamer groot en breed? Dan kun je overwegen om voor je nieuwe vloer warme of donkere tinten, zoals walnoot, te gebruiken. Deze kleuren hebben de neiging om grote kamers kleiner te laten lijken, waardoor ze een stuk gezelliger zijn.

En het beste is dat dit effect ook in de andere richting werkt. Als je in een kleine ruimte krappe ruimtes hebt, kan het gebruik van de juiste kleuren het verschil maken. Probeer lichtere, natuurlijke vloerkleuren zoals beige of licht eiken. Deze tinten hebben de mogelijkheid om een ruimte echt te openen, zonder dat je de helft van je meubels moet weggooien.

Het effect van kleuren

De manier waarop je jouw vloer en wanden inricht en de kleuren die je kiest voor jouw vloer en wanden, hebben allemaal een grote invloed op de sfeer in de ruimte. Lichte kleuren geven de ruimte een zonniger, gelukkiger gevoel. Gele tinten staan voor optimisme en plezier, terwijl wit en lichtbeige de ruimte een gevoel van openheid en zuiverheid geven. Wil je het interieur rustig en koel houden? Kies dan voor tijdloze grijstinten. Een interieur gedomineerd door bruine kleuren, heeft een zeer natuurlijk en rustiek gevoel, terwijl zwart staat voor luxe en klasse. Een zwarte vloer geeft de ruimte ook een krachtig en dramatisch randje, vol contrast.

Denk aan het zonlicht

Overdag verandert de verlichting in de kamer geleidelijk aan. Het beoordelen van een vloerkleur ’s nachts, in kunstlicht, geeft een heel andere indruk dan halverwege de middag in het natuurlijke zonlicht. Zorg er dus voor dat je op verschillende tijdstippen de vloerkleur beoordeelt, met verschillende belichting. Neem even de tijd om na te denken over wat voor soort licht je wilt voor jouw nieuwe vloer. Een keuken die je de hele dag in en uitloopt, een slaapkamer die alleen ’s nachts is of een kinderspeelkamer die ze alleen ’s middags gebruiken…. Elke kamertype heeft zijn eigen unieke verlichting.

Deel deze blog

Geplaatst op | Geplaatst in InterieurGetagd , ,

© 2023 Alle rechten voorbehouden | Powered by iClicks