Welkom in mijn huis

Tips en tricks voor verlichting in de woonkamer

Tips en tricks voor verlichting in de woonkamer

Geplaatst op

Goede verlichting in je woning is noodzakelijk. Lampen in je woonkamer hebben niet alleen de functie om de kamer te verlichten, maar kunnen ook sfeer creëren. Voordat je zomaar een aantal lampen aanschaft, is het belangrijk om een lichtplan te maken. Wat voor soort verlichting wil je gebruiken in de woonkamer en op welke plek? Wij geven je een aantal handige tips en tricks voor de verlichting in de woonkamer.

Verschillende soorten verlichting

Voordat je begint met het maken van een lichtplan is het verstandig om informatie te zoeken over de soorten verlichting. Er zijn namelijk drie verschillende soorten die allemaal een andere functie hebben. Een mix van deze drie soorten verlichting maakt je woonkamer compleet. 

  • Basisverlichting

Basisverlichting verspreidt zich door de hele kamer en is bedoeld om de ruimte geheel te verlichten.

  • Functieverlichting

Zoals de naam al zegt, verlicht het een bepaalde functie. Hierbij moet je denken aan een leeslamp of een spotje boven een schilderij.

  • Sfeerverlichting

Sfeerverlichting zorgt ervoor dat je woonkamer gezellig wordt. Denk bijvoorbeeld aan een zoutlamp

Plafondlampen of spots

Een plafondlamp valt onder de soort basisverlichting en zorgt ervoor dat je woonkamer verlicht wordt in het donker. Naast de andere lampen zorgt een lamp aan het plafond ervoor dat de kamer gelijkmatig verlicht wordt. Kies voor een plafondlamp waar meerdere lampen in kunnen of ga voor een trendy hanglamp. Daarnaast zien we tegenwoordig dat spotjes vaker gebruikt worden voor de basisverlichting. Deze kun je op verschillende plekken in de woonkamer installeren, zodat de gehele woonkamer verlicht wordt. 

Sfeermakers

Of je nu een witte woonkamer hebt of een knusse donkere kamer, sfeerverlichting is onmisbaar in elke ruimte. Sfeerverlichting zorgt ervoor dat de schaduwen die de basis- en functieverlichting veroorzaken zachter worden en prettiger ogen. Er zijn verschillende lampen die echte sfeermakers zijn. Denk bijvoorbeeld aan een staande lamp met zacht licht in de zithoek of een decoratieve zoutlamp. Zoutlampen van Himalayazout zijn erg populair. Dit komt niet alleen doordat ze erg mooi zijn, maar ook omdat het roze zout een positief effect heeft op je gezondheid. Een zoutlamp kopen doe je dus niet alleen voor de sfeer. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden