Welkom in mijn huis

Palmbomen in de Nederlandse tuin, kan dat?

Palmbomen in de Nederlandse tuin, kan dat?

Geplaatst op

We krijgen geregeld vragen van mensen of palmbomen geschikt zijn voor een Nederlandse tuin. Het antwoord hierop is steevast een welluidend ja! Maar… je moet wel een aantal dingen in gedachten houden wanneer je deze exotische bomen overweegt. In deze blog helpen we je op weg.

Winterhard

Er zijn maar weinig mensen die dit weten, maar palmbomen zijn winterhard. Dat betekent dat ze de winter verdragen tot een temperatuur van minus 16 graden Celsius. En aangezien het nauwelijks nog vriest in Nederland, kunnen we ze in ons kikkerland heel goed houden.

Hoe verzorg ik een palmboom?

Een palmboom vraag om een bepaalde verzorging. Deze boom groeit vanuit zijn midden. Het beste is om de oude bladeren weg te snoeien, deze gaan op den duur verkleuren. Je hoeft de palmboom niet vaak te snoeien. Een palmboom mag dan voorkomen in tropische gebieden, deze boom heeft wel voldoende water nodig. In de winter geef je hem één keer per twee weken water. Wanneer het zomer is en lekker warm, dan wil de palmboom graag twee keer per weer water. Dat is natuurlijk logisch, want omdat de zon krachtiger schijnt, verdampt er meer water.

Hoeveel soorten palmbomen zijn er?

Er zijn zo’n 4000 soorten palmbomen bekend. Daarvan zijn een aantal soorten winterhard. De palmbomen die je bij een Nederlands bedrijf koopt, behoren dus tot een van die winterharde soorten. De meeste palmbomen komen voor in de tropen of subtropen.

Hoe zit de boom in elkaar?

Net zoals bij onze Nederlandse bomen, bestaat een palmboom uit wortels, een stam en bladeren. De boom heeft geen bast en groeit dus ook niet in de dikte.

Wat kan ik van mijn palm verwachten?

De eerste jaren bloeit je palmboom niet. Jonge palmen bloeien pas na een jaar of vijf. Bij sommige palmsoorten start het bloeien pas na vijftig jaar. Een flinke tijd als je er op zit te wachten. Weet daarom welke palm je koopt, een expert kan je alles over de bloeitijd vertellen.

Wat heb je aan een palmboom in termen van vruchten?

Palmbomen hebben vruchten om van te genieten: awarra, kokosnoot (lekker!) of de palmperzik zijn enkele voorbeelden. Er kan ook olie uit de palmboom gewonnen worden, palmolie wordt in veel producten voor menselijke consumptie gebruikt. Je moet er echter niet te veel van gebruiken, omdat er veel verzadigde vetzuren in zitten is dit niet goed voor de gezondheid.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden