Muziekstudio voor thuis on a budget 

Als muziekfan is het natuurlijk heerlijk om muziek op een goede manier te kunnen luisteren. Dan kopen de meeste mensen een goede muziekinstallatie. Je wilt dan echt niet muziek luisteren via een luidspreker van een smartphone. Dat is volgens de fans niet genieten van muziek. Maar hoe zit het als je je wilt wagen aan productie van muziek? Dan heb je meer nodig dan alleen een goede installatie om muziek te luisteren. Natuurlijk gaan we je tips geven hoe jij gemakkelijk een studio thuis kunt inrichten. En daarbij zorgen we ervoor dat je niet superveel geld uit hoeft te geven. Lijkt het je wat? Lees snel met ons mee!

Kies geen vierkante kamer

Wanneer je de keuze hebt, dan is het slim om een vierkante kamer te mijden. Deze kamers zorgen voor een boel galm. Kies voor een kamer die symmetrisch is. Wanneer je de keuze niet hebt, en wel een vierkant kamer ‘moet’ kiezen, dan is het een goed idee om wat meer tijd te besteden aan akoestische behandeling van de kamer. Daarover later meer. Natuurlijk is het ook mogelijk om met een laptop met een hoofdtelefoon op in de woonkamer muziek te maken, maar dit valt even buiten het bestek van dit artikel. 

Fijn bureau en inrichting

 

Het is erg goed om in je kamer een fijn bureau met stoel neer te zetten. Zo kun je fijn aan de slag met je passie: muziek maken! Om de kamer wat minder te laten galmen is het goed om gordijnen op te hangen en kleden op de vloer te leggen. In de meeste kamers hangen al wel gordijnen, als ze al in gebruik zijn, dus daar zou je wellicht al een beetje kunnen besparen. Voor wat betreft de kleden is het zo dat je voor 20 euro een heel riant kleed hebt. Leg er drie van op de grond en je houten vloer weerkaatst al minder geluid. Ook kun je ervoor kiezen om akoestische panelen van foam op het midden van je muren aan te brengen. Dat scheelt aanzienlijk. En tot slot is het wel fijn om kasten en lampen in je studio te hebben. Dit is erg praktisch en sfeervol.

 

 

 

Kies je gear uit

Er is tegenwoordig een enorme hoeveelheid gear waaruit je kunt kiezen, zoals laptop, desktops, iMacs en pc’s. Maar ook uit verschillende grooveboxes, zoals die door Elektron, Korg (de Volca’s) en Roland gemaakt worden. Dat zijn dedicated boxes waar je ritmes en geluiden op kan programmeren en allerlei parameters kunt aanpassen. Ze zijn vaak deels drumcomputer, deels synthesizer. Je werkt dan niet met een computerscherm, maar met een LCD-schermpje op de apparaten. Vaak wordt er wel gebruik gemaakt van een computer om de muziek uit de verschillende grooveboxes op te nemen en later te editen.

Andere muzikanten werken met een DAW, ofwel een digital audio workstation. Logic Pro X, FL-studio, Reaper, Ableton en Audacity zijn veelgemaakte keuzes. De prijzen voor een DAW variëren van rond de 700 tot 0 euro. Audacity is namelijk gratis te downloaden. In een DAW vind je (met uitzondering van Audacity) software muziekinstrumenten. Wanneer je in een DAW werkt heb je dus eigenlijk geen andere instrumenten nodig (dit hangt natuurlijk wel af van je genre). 

Wanneer je beslist om met fysieke grooveboxes en synthesizers, tegenwoordig noemen we dat DAW-less muziekproductie, muziek te gaan maken, dan kun je dit opnemen met een computer of een sporenrecorder. Een soort mengpaneel met een opnamefunctie. Dat laatste is een apparaat met een harddisk, minidisk, cassettebandje of een flashcard erin. Oude modellen werken met een cassettebandje, terwijl nieuwe werken met een flashcard. 

Veel producers kiezen ervoor om hun muziek via een audio interface (een soort externe geluidskaart) in een computer op te nemen. Dan is het handig om de grooveboxes, synthesizers en bijvoorbeeld een microfoon aan te sluiten op een mengpaneel en deze aan te sluiten op de interface. Ook de nodige speakers sluit je gemakkelijk op de interface aan. Er bestaan overigens ook mengpanelen die een audio interface ingebouwd hebben. 

Is dit werkelijk allemaal on a budget?

Het lijkt wel een astronomische uitgave, als we alles zo bij elkaar zien. Maar in feite kun je het zo eenvoudig houden als jezelf wilt. En natuurlijk kun je stap voor stap uitbreiden. Laten we je een kleine berekening geven van een opzet voor je studio. 

 • Studio: Laptop tweedehands met 4gb werkgeheugen is 200 euro 
 • DAW: Reaper lange trial en zo’n 60 euro. 
 • Hoofdtelefoon: 34 euro 
 • Audio-interface: 49 euro 
 • Studio-speakers: 82 euro
 • Kleine tafel om aan te zitten: 20 euro of 60 euro
 • Bureaustoel: 82 euro (zwart met zacht leuning en zitvlak) 
 • Zangmicrofoon: 17,90 euro (Ja echt, dat kan!) 

Het totaalbedrag komt om dan op 527 euro uit. Je kunt natuurlijk ervoor kiezen om alleen de laptop te gebruiken met de DAW, plus een hoofdtelefoon. Dan kost het je 294 euro voor de gear. Natuurlijk heb je meubels nodig om aan en op te zitten. Maar je ziet dat dat niet veel hoeft te kosten. En misschien heb je nog wel wat staan op zolder. Wanneer je DAW-less gaat produceren. Dan kun je er de volgende dingen bij rekenen: 

 • Grooveboxes, vanaf 222 euro 
 • Synthesizer, vanaf 250 euro 
 • Mengpaneel, vanaf 53 euro

Je DAW money kun je er dan aftrekken en de Audacity 0 euro erbij optellen. Dan kom je uit op een bedrag van 992 euroEr zijn diverse opties en elke keuze zorgt voor veranderingen in de prijs. Zo kun je voor 234 euro klaar zijn (laptop, plus hoofdtelefoon) om te starten. Kijk goed rond online naar gear, ook op Marktplaats, want er is veel te vinden en te leren over gear en muziekproductie.

 

 

 

 

 

 

 

Deel deze blog

Geplaatst op | Geplaatst in DIY

© 2022 Alle rechten voorbehouden | Powered by iClicks