Welkom in mijn huis

Isoleren op diverse manieren

Isoleren op diverse manieren

Geplaatst op

De winter is aankomst, dus de kachel kan weer opengedraaid worden. Om niet te veel warmte verloren te laten gaan en energiekosten te besparen is het verstandig om je huis goed te isoleren. In Deze blog lees je verschillende manieren om dit bewerkstelligen.

Dichte of holle muur

De meeste huizen van vóór 1920 (en sommige later) werden gebouwd met dichte muren. Het is gemakkelijk om te ontdekken of de muren van uw huis dicht zijn of een holte hebben. Kijk naar de stenen die langs het raam lopen. Als u zowel lange als korte bakstenen ziet, is de muur dicht. Als de muren worden gepleisterd, probeer dan een muur bij een raam of deur te meten. Muren met een diepte van minder dan 26 cm zijn dicht. Massieve wanden zijn harder en duurder te isoleren dan spouwmuren, maar de verwachte besparingen zijn groter. Bij een open muur kan een spouwmuurisolatie aangebracht worden.

Binnenmuurisolatie

Het isoleren van dichte wanden is niet eenvoudig. Dit is misschien iets wat je aan professionals wilt overlaten, maar binnenmuurisolatie kan ook door doe-het-zelvers kan worden aangebracht. De eenvoudigste methode is misschien wel het gebruik van geïsoleerde gipsplaten, die in verschillende diktes verkrijgbaar zijn. Een andere optie is het bouwen van een stijlmuur langs de buitenmuur en deze te vullen met isolatie. Dit maakt de ruimte iets kleiner en in beide gevallen moet je de plinten en deurkozijnen verwijderen en vervangen, dus het levert veel werk op. Om deze reden is het vaak het beste om muren inwendig te isoleren.

Buitenmuurisolatie

Buitenmuurisolatie is minder storend. Meestal wordt isolatiemateriaal (zoals geëxpandeerde polystyreenplaten) aan de buitenmuren bevestigd en bedekt met gevelbekleding of pleisterwerk. Deze methode heeft een aantal voordelen, waaronder het verbeteren van de geluids- en weerbestendigheid en het warmer maken van de binnenkant van het huis.

Radiatorisolatie

Als het isoleren van de buitenmuren van je huis te veel werk en kosten met zich meebrengt, is er een veel eenvoudigere manier om warmteverlies via de buitenmuren te beperken. Radiatoren bevinden zich vaak tegen de buitenmuren, onder het raam. Hierdoor kan de warmte van de radiatoren zowel naar buiten als naar binnen gaan. Het aanbrengen van radiatorfolie achter de radiatoren helpt om te voorkomen dat de warmte door de muren ontsnapt, waardoor het binnenshuis warmer aanvoelt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden