Welkom in mijn huis

Hoe ontwerp je een veilige, functionele en mooie trap?

Hoe ontwerp je een veilige, functionele en mooie trap?

Geplaatst op

Ik heb in huizen gewoond met open houten trappen, zonder leuning. Hoewel ik van het uiterlijk houd, zijn trappen als deze vaak een ongeluk dat staat te gebeuren. Een goed ontwerp zou een veilige, functionele en mooie trap in onze huizen moeten eisen. En voldoen aan de bouwvoorschriften zou een minimumvereiste moeten zijn.

UCL Bartlett School of Architecture in Bloomsbury, Londen, is herontworpen en uitgebreid met 3.000 vierkante meter door HawkinsBrown Architects. De verlichting onder de trap verlicht de pistes eronder. Het voegt ook een geweldig architectonisch accent toe.

Alle trappen hebben treden en stootborden, maar ze zijn niet allemaal gelijk. Sommige hebben duizelingwekkende patronen of gladde oppervlakken. Met de groei van kleine huizen en kleine voetafdrukken, veel huiseigenaren zijn terug te keren naar de steile, ladder-achtige trappen die nog steeds sier sommige oudere huizen.

Waarom is dit een probleem? Door de vergrijzing van de wereldbevolking zal het aantal gevallen van struikelen en vallen op trappen alleen maar toenemen als we het ontwerp van onze trappen niet verbeteren.

Wat kan er worden gedaan om in alle ruimten veilige, functionele en mooie trappen te creëren? Hier volgen enkele belangrijke overwegingen.

1) Zachtere stijging

In residentieel ontwerp zien we meestal laagbouw, diepe treden buiten het huis. Vlonders zijn een goed voorbeeld.

Veel huizenbouwers gebruiken een verhoging van maximaal 7 ¾ inch, wat de vereiste is van de International Residential Code 2015 (IRC). Maar in commerciële omgevingen, zoals kantoorgebouwen en winkelomgevingen, verandert de code. Voor de veiligheid is de stijging beperkt tot 7 inch (en de stijging tot 11 inch). Met andere woorden, de treden zijn niet zo hoog of steil. Een lagere stijging is toegankelijker voor mensen van alle leeftijden en bekwaamheden.

Het is interessant om op te merken dat een minder steile trap het ook mogelijk maakt om langer op hun plaats te blijven wonen. Onderzoek toont aan dat senioren die in huizen wonen met een verhoging van 5 cm of minder, vaak veel langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Tip: https://www.antisliprubbertape.com/

2: Creëer langere looplijnen

Studio Ulanowski Metallic blauwe trap door Joe Faller Fabrications De vier treden naar de woonkamer zijn extra diep. Er is ook verlichting langs twee van de vier treden om schaduwen te minimaliseren.

Ik heb toevallig nogal kleine voeten. Maar iedereen met grotere voeten kan een deel van zijn voet over de rand van de trapneus hebben zien hangen. Mensen met grotere voeten moeten hun voeten onder een hoek plaatsen om het hele loopvlak van de trap te kunnen betreden. Realistisch gezien ken ik veel mensen wiens voeten nog steeds niet volledig zouden passen op een 11-inch trede – de aanbevolen minimum trede door de IRC – maar dit zou resulteren in een verbeterde veiligheid.

De reden waarom diepere treden niet de norm zijn komt meestal neer op ruimte. En trappen nemen nu eenmaal vloeroppervlak in. De gemiddelde trap – 1 trede + 1 stootbord – beslaat ongeveer 40 vierkante voet per verdieping in een huis. Als u de trede uitbreidt van 9 inch naar 11 inch, en rekening houdt met een eventuele extra trap, hebt u in totaal slechts 7-8 vierkante meter extra nodig. Het lijkt misschien veel, maar als het uw huis veiliger maakt, is het dan niet de ruimte waard?

3 Voeg een tweede leuning toe

Twee leuningen zijn beter dan één… Zorg er echter wel voor dat je leuningen gebruikt die gemakkelijk vast te pakken zijn. De witte railing hier is geweldig om naar beneden te glijden, maar niet zo geweldig om vast te pakken als je uitglijdt.

Heb je ooit mensen een trap zien gebruiken? Of nagedacht over hoe je zelf trappen gebruikt? Velen van ons houden de leuningen niet echt vast. In plaats daarvan negeren we ze of lopen we er met onze vingers overheen. De leuningen zijn meer een veiligheidsnet. Mensen die rechtshandig zijn, houden misschien een leuning vast als ze naar boven gaan, maar niet als ze naar beneden gaan (en omgekeerd), omdat dat niet hun dominante hand is. Twee relingen bieden extra veiligheid voor iedereen in beide richtingen.

Volgens de handelswetgeving moeten leuningen boven en onder een voet voorbij de trap beginnen; dit is ook een goede praktijk om te volgen, indien mogelijk.

4. Vergroot de verlichting

Hoe ontwerp je een veilige, functionele en mooie trap? Er zijn vele manieren om uw trap te verlichten.

De manier waarop veel huizen zijn ontworpen, is de trap weggestopt in donkere hoeken of gebieden. Maar het afdalen van een trap is een van de gevaarlijkste dingen die we in huis doen. En slechte verlichting is vaak een primaire oorzaak van struikelen en vallen.

Gelukkig zijn er veel manieren om uw trap te verlichten. Ramen zijn misschien geen haalbare optie. Maar kan er een dakraam of een zonnebuis worden geïnstalleerd?

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden