Welkom in mijn huis

Hoe ontstaat optrekkend vocht en hoe is het op te lossen?

Hoe ontstaat optrekkend vocht en hoe is het op te lossen?

Geplaatst op

Iedereen heeft behoefte aan een gezonde leefomgeving. We willen dat ons huis schoon en hygiënisch is, zodat we geen last krijgen van allergieën en onze luchtwegen. Een van de factoren in huis waar dan rekening mee gehouden moet worden is optrekkend vocht in de muren. Vocht in huis zorgt voor een vochtplekken, een muffe geur of stank en zelfs schimmel in de woning. Als je lang in dat soort omstandigheden leeft kan dat tot ernstige gezondheidsproblemen leiden.

Oorzaak optrekkend vocht

De oorzaak van opstijgend vocht is best eenvoudig. Als het lang regent komt er veel vocht in de grond te zitten. Dit grenst natuurlijk aan de muren van het huis. Als het een oudere woning is, of een woning met, kan het vocht de buitenmuur binnendringen. Via de buitenmuur kruipt het als het ware omhoog, waarbij na verloop van tijd ook in de binnenmuur terecht komt. Als het daar eenmaal zit tasten de schadelijke zouten van het grondvocht de afwerking van de muur aan. In de ergste gevallen ontstaan er zelfs scheurtjes in de constructie. Als er sprake is van optrekkend vocht, is dat vaak al snel zichtbaar aan de volgende problemen:

  • Het behang laat deels los
  • Er zijn vochtkringen of schimmels zichtbaar op de muren
  • De luchtvochtigheid is hoger
  • Er is condens zichtbaar bij kozijnen en ramen
  • Er hangt een muffe geur in huis

Optrekkend vocht verhelpen

Als je last hebt van optrekkend vocht in je woning, wil je dat natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. In de meeste gevallen is het nog wel mogelijk om zelf de schimmelplekken te verwijderen met speciale middelen. Echter, om te voorkomen dat er vocht in je muren blijft zitten moet je eigenlijk altijd een bedrijf inschakelen dat gespecialiseerd is in vochtwering. Zij hebben de kennis en vooral de materialen om je de problemen te bestrijden en je muren langdurig te beschermen. Deze specialisten injecteren een speciale vochtwerende gel of vloeistof in de binnen- of buitenmuur. De gel of vloeistof vult de openingen en zorgt ervoor dat er via die plaatsen geen vocht meer de muur binnen kan dringen. In de meeste gevallen is het huis dan voor 10 jaar beschermd tegen optrekkend vocht. Daarnaast zijn het isoleren van kruipruimtes of het installeren van ventilatiewegen in de muren twee preventieve opties tegen vocht.

Gerelateerde berichten

Verhuisbedrijf in Leiden vinden

Wanneer je gaat verhuizen wil je natuurlijk dat dit zo vlekkeloos mogelijk gaat. Verhuizen is echter niet iets dat even snel gebeurd is en er gaan...

Lees meer

Tips voor het onderhouden van je dak

Wees op je hoede als je een huis gaat kopen. Een goed moment om te beginnen met een dak beoordeling voordat je een huis koopt. Het krijgen van een...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden