Welkom in mijn huis

Graszoden: doe er je voordeel mee!

Graszoden: doe er je voordeel mee!

Geplaatst op

Wanneer je graag een mooi gazon in je tuin wilt aanleggen dan bieden graszoden een prima uitkomst. Op een snelle en efficiënte manier heb je met een beetje voorbereiding een prachtig stukje grasveld liggen. Een graszode is opgebouwd uit twee lagen. Je hebt de zichtbare toplaag, het daadwerkelijke gras en de onderlaag waar de worteltjes van het gras zich in bevinden. Een graszode heeft een hecht wortelpakket wat door een klein beetje aarde wordt omvat. Door voor graszoden te kiezen heb je na het neerleggen meteen een mooi groen stuk grasveld. Dat is natuurlijk wel anders bij het inzaaien van gras, waar je toch zeker een paarden maanden verder bent voordat je over hetzelfde resultaat beschikt als bij het gebruik van graszoden.

Hoe komen graszoden tot stand?

Graszoden die je in de winkel koopt zijn ongeveer een jaar tot 14 maanden oud. Die tijd is er nodig om een volle grasmat te creëren. Het gras moet relatief langzaam groeien zodat het wortelpakket de kans krijgt een dichte massa te worden. Zo’n compact wortelpakket wordt de zode genoemd en daar dankt de graszode dus zijn naam aan. Door de dichtheid van het gras kun je de graszoden gemakkelijk oprollen in stevige rollen voor het vervoeren ervan. Op de plaats van bestemming rol je ze simpelweg uit op de juiste plek. Bedenk van te voren goed waar je de graszoden voor wilt gaan gebruiken. Een grasveld waar kinderen intensief op spelen of voetballen heeft een andere grassoort nodig dan een siergazon waar niet op gelopen wordt.

Belangrijk om op te letten als je graszoden gaat bestellen

Graszoden zijn zo’n 1,5 cm dik en worden over het algemeen verkocht per vierkante meter. De afmeting van 1 rol is 2,50 meter lang bij 40 centimeter breed. Voor het behoud van de graszoden is het belangrijk om deze zo snel mogelijk na levering te gaan leggen op hun plek. Op die manier voorkom je schade aan de graszoden en kan het gras zich zo snel mogelijk gaan hechten aan de onderliggende laag aarde. Houd wel rekening met de weersomstandigheden bij het plannen van het leggen van graszoden. Bij extreem hoge temperaturen of juist bij vrieskou is het niet handig om graszoden te plaatsen.

Graszoden leggen is niet moeilijk

Als je exact weet waar de graszoden in je tuin moeten komen, kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel vierkante meter en dus hoeveel graszoden je nodig hebt. Nu komt het zwaarste karweitje… De grond moet zo’n 15 tot 20 centimeter omgespit worden. Uiteraard verwijder je de stenen en al het onkruid wat te voorschijn komt. In de weken die daarop volgen laat je de grond tot rust komen en haal je alleen het onkruid weg wat eventueel terug komt. Daarna kun je de graszoden bestellen en voor het beste resultaat dus dezelfde of hooguit de volgende dag uitrollen op je geprepareerde stuk grond. In het begin regelmatig veel water geven zodat het wortelpakket dieper de grond in gaat groeien voor een stevige verankering met de ondergrond.

Gerelateerde berichten

3 dingen die je moet weten voordat je sierbestrating koopt

Het eerste wat je moet weten voordat je sierbestrating koopt, is de stijl. Er zijn vele stijlen van sierbestrating die kunnen worden gebruikt bij...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden