Welkom in mijn huis

Gordijnen: de geschiedenis tot nu

Gordijnen: de geschiedenis tot nu

Geplaatst op

Als je naar je eigen woning kijkt heb je waarschijnlijk de woonkamer, badkamer en alle slaapkamers voorzien van moderne gordijnen. Maar ook de definitie van moderne gordijnen veranderd constant, net zoals interieurtrends. Wat we nu als modern bestempelen is over 10 of 20 jaar waarschijnlijk oubollig. Wil je alles weten over de geschiedenis van gordijnen? Lees dan verder!

Gordijnen in Nederland

Toen rond 1900 steeds meer aandacht werd besteed aan woonomstandigheden kwam interieurstyling en ontwerp pas echt van de grond. Hiervoor was dit alleen weggelegd voor de koninklijke families en de superrijken. Wel waren er ‘goedkope’ gordijnen van alledaagse materialen, zo werden in de Middeleeuwen gordijnen gemaakt voor direct om het bed heen. Maar rond 1900 werden luxe gordijnen steeds toegankelijker voor de burger. De gordijnen van deze tijd zagen er heel anders uit dan die van nu. In deze tijd waren de bloemmotieven namelijk helemaal in trek en zag je deze vaak terug in het gehele interieur.

Vrouw, Kamer, Raam, Gordijnen, Wind, Wijn, Wijnglas

De verandering naar hedendaagse gordijnen

In de loop der jaren zijn gordijnen en de stijl waarin deze worden gemaakt aanzienlijk veranderd. Vooral vanaf de jaren 60 tot aan de jaren 80 van de vorige eeuw is het snel gegaan. In deze tijd werden gordijnen soms zelfs als overbodig gezien, terwijl in de voorgaande jaren vitrages op maat juist een enorme voorspoed hadden gekend. Zo’n 10 jaar later, in 1990, kwamen gordijnen weer in de mode waarna ze eigenlijk nooit meer zijn weggegaan. Uiteraard zijn er wel veel veranderingen doorgevoerd op basis van trends in stylingland.

Gordijnen in de 21e eeuw

In de 21e eeuw zien we dat gordijnen in vrijwel alle ruimtes van een woning hangen. Zo zijn er inbetweens, vouwgordijnen, vitrages en legio aan verschillende materialen. Tegenwoordig is elk gordijn op maat te maken en zijn de mogelijkheden qua kleurgebruik en styling bijna oneindig.

Gerelateerde berichten

De tijdloze uitstraling van landelijke fauteuils

Landelijke fauteuils, met hun onmiskenbare charme en comfort, vormen een stijlvolle aanvulling op elk interieur. Deze fauteuils, die comfort en...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden