Welkom in mijn huis

ERP-software voor de bouw

ERP-software voor de bouw

Geplaatst op

Bouwbedrijven moeten speciale aandacht besteden aan branchespecifieke functies bij het selecteren van geschikte ERP-software.

Een ERP-software is tegenwoordig in bijna elk bedrijf te vinden. Zelfs bouwbedrijven kunnen de invoering van een dergelijke toepassing nauwelijks vermijden. Er zijn echter veel dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van een geschikte oplossing.

Op dit moment willen we te maken hebben met een ERP-software voor de bouw, kijken naar de specifieke functies en verduidelijken welke voordelen op de lange termijn zullen worden bereikt door de introductie van dergelijke software. Laten we daarvoor eens kijken naar de algemene functionaliteit van een ERP-software.

Definitie: Wat is ERP-software?

De afkorting ERP beschrijft de ondernemende taak van “Enterprise Resource Planning”. In de kern gaat het erom bestaande middelen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Hiervoor moeten de bedrijfsprocessen zoveel mogelijk worden geoptimaliseerd. Bovendien moeten alle resources worden gedistribueerd zoals vereist vóór de afzonderlijke processen.

Het is van cruciaal belang dat elk proces op het juiste moment in de juiste staat van alle benodigde middelen wordt voorzien. Tegelijkertijd moet verspilling van middelen zoveel mogelijk worden uitgesloten. Gezien duizenden processen die deels op elkaar voortbouwen of parallel aan elkaar lopen, is dit geen gemakkelijke taak.

Middelen zijn immers niet alleen goederen die moeten worden verwerkt. In plaats daarvan verwijst het naar alle operationele middelen die een bedrijf kan gebruiken om zijn eigen zakelijke doeleinden te vervullen. Dit omvat veeleer ook personeel, machines, het wagenpark, financiële middelen of onroerend goed.

Al deze middelen moeten nu zo worden gepland dat er enerzijds geen afval wordt geproduceerd en anderzijds nooit knelpunten in de aanvoer ontstaan. Hier komt ERP-software om de hoek komen te vallen.

Dit brengt alle processen van een bedrijf digitaal in kaart en voegt de gegevens samen in een gemeenschappelijke database. Op deze manier werken alle actoren in het bedrijf met dezelfde informatie en gegevens. Daarnaast kunnen de processen over afdelingen heen worden ingericht. Dit bespaart opnieuw middelen op veel plaatsen.

Ontwikkeling van een ERP-software

Hiervoor bestaat een ERP-software uit verschillende modules. Elke module heeft verschillende functies die een specifiek verantwoordelijkheidsgebied in het bedrijf bestrijken. Alle modules zijn met elkaar verbonden via de centrale database. Modules voor financiën, productie, magazijnbeheer, personeelsbeheer of logistiek zijn te vinden.

Afhankelijk van de branche en het werkterrein bestaat een ERP-software uit al die modules die nodig zijn om uw eigen processen adequaat te dekken. Veel ERP-providers hebben zich daarom in de loop van de tijd gespecialiseerd in bepaalde industrieën en bedrijfsgroottes en hebben hun ERP-software aangepast aan de behoeften van hen.

Daarom zijn er ook speciale ERP-oplossingen te vinden voor de bouwmarkt.  Deze bevatten al veel basisfuncties in hun standaardversies, die vooral belangrijk zijn in bouwbedrijven. In het volgende willen we een aantal van deze functies nader bekijken en ook de concrete voordelen ervan in de praktijk benadrukken.

Welke eisen stellen bouwbedrijven aan ERP-software?

Bouwbedrijven verschillen ook sterk van elkaar wat betreft hun bedrijfsruimte en taken. Welke ERP-software uiteindelijk de beste keuze is, hangt grotendeels af van de individuele omstandigheden en processen die in het bedrijf bestaan.

De volgende functies zijn dus niet per se nodig voor elk bouwbedrijf. Branchespecifieke ERP-oplossingen bieden deze functies echter meestal.

Offertevoorbereiding en bouwplanning

Uitgebreide functies voor het opstellen van offertes helpen om rekening te houden met alle relevante factoren voor een overeenkomstige offerte. Op deze manier kunnen alle beschikbare capaciteiten direct worden gepland, zodat een specifieke productiedatum kan worden berekend.

Hetzelfde geldt voor de kosten. Met een bouwplan kunnen meer bindende uitspraken over de verwachte kosten van een project worden gemaakt. Hiervoor zijn de bestaande gegevens van eerdere projecten eenvoudig toegankelijk.

Op basis hiervan kunnen vervolgens eenvoudig nieuwe aanbiedingen met de juiste eisen worden gemaakt. Een aansluiting op het groothandelsportaal zorgt er ook voor dat bij het opstellen van een offerte direct rekening kan worden gehouden met actuele prijzen en levertijden.

Projectmanagement

Veel bouwbedrijven werken projectmatig. Dankzij een projectmanagement module kan elk type project holistisch, transparant en veilig worden gepland. Met de module kunnen alle stappen van het project worden gevisualiseerd, kunnen bijbehorende resources worden toegewezen en kan ook de status worden bijgehouden.

De module dient echter niet alleen als strategisch planningsinstrument, maar ook als communicatieplatform voor de betrokken actoren. Op deze manier worden de samenwerking en de informatiestroom aanzienlijk verbeterd en duurzaam versterkt.

Gebouwinformatiemodellering (BIM)

Een grote meerwaarde voor bouwbedrijven is de zogenaamde Building Information Modelling, kortom BIM. Dit is een software-ondersteunde technologie waarmee een netwerkplanning, uitvoering en beheer van gebouwen kan worden gerealiseerd. Alle relevante bouwgegevens worden met behulp van de software digitaal overgebracht naar een driedimensionaal model.

Dit virtuele model kan dan ook door alle andere betrokken actoren worden gevoed met data, zodat altijd direct duidelijk is welke werkstappen er op dit moment worden geïmplementeerd, welke nog open zijn en wanneer je eigen bedrijf de volgende stappen kan zetten.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden