Design huis of gewoon lekker een rijtjeswoning?

 

Stel je hebt wat geld te besteden. Wat ga je dan doen? Kies je dan voor een rijtjeswoning in bijvoorbeeld een grote stad in Nederland, laten we zeggen Amsterdam, of ga je voor een design woning, in een wat minder grote stad, waar de prijzen wat realistischer zijn? We vertellen je in deze blog wat het verschil is tussen een design huis en een rijtjeswoning. Lees snel verder en vang die inspiratie! 

Een design huis is een droomhuis

We kunnen er kort en bondig over zijn: een design huis is een droomhuis. Dat wil zeggen dat je het paleis helemaal naar je hand kunt zetten. Het wordt immers (in veel gevallen) van de grond af aan voor je opgebouwd door een architect. Dat is ook een van de zaken die mensen zo bijzonder vinden aan een designhuis, dat ze hun langgekoesterde dromen erin kunnen verwezenlijken. Een architect is een van de lieden die met veel kennis en kunde je bijstaat om je concepten om te turnen naar concrete en realistische plannen die in het meest gunstige geval ook passen binnen je budget. Op de foto zie je een modulair opgebouwde strakke woning. Echt wat je noemt minimalistisch. Het minimalisme herkennen we aan de strakke en eenvoudige vormen. Vaak is het kleurenpalet licht. Wanneer de textuur van de gebruikte materialen ruw en robuust is, dan kunnen we een stijl heel goed minimalistisch noemen, maar dan gaat het meestal om een specifiek soort minimalisme, namelijk over de industriële stijl. Het minimale of het minimalistische is dan een kwaliteit van de stijl. 

Industrieel ingerichte kamer

We hadden het zojuist over de industriële stijl, nou hier zie je nu precies wat we bedoelen. Moet je die wand zien achter het bed! En wat te denken van de prachtige ramen waar het morgenlicht doorheen valt. Dit is nu echt een kamer waar je heerlijk in wakker kunt worden. Wij vinden het erg mooi dat de kamer zo leeg is, maar niet onhuiselijk. De hoge kwaliteit van deze slaapkamer is natuurlijk de omvang en de ruimtelijkheid die daardoor ontstaat, maar ook de schitterende textuur van het beton dat mooi afsteekt bij de houten vloer. Het kleed onder het bed geeft de kamer de nodige zachtheid, samen met het bed, dekbed, kussens en lakens. De twee kwaliteiten ‘hard’ en ‘zacht’ worden hier zo gebruikt dat ze elkaar mooi aanvullen en in elkaar overlopen. 

Maar nu even over het verschil…

Natuurlijk is het prachtig om te dromen over design huizen zoals we hierboven hebben laten zien. Maar laten we niet vergeten, het gros van de mensen in Nederland is gewoon happy met hun rijtjeswoning, flat, appartement en maisonnette, waarin ze wonen. In de regel zijn dit woningen die niet in opdracht van de huurder gemaakt zijn. Dus vallen ze niet onder het begrip van design woning (die helemaal in opdracht van boven tot onder samengesteld is door de bewoner) dat wij hanteren. Maar misschien moeten we dan een beetje het begrip oprekken. Wat zou er gebeuren wanneer jij je woning laat omtoveren tot een design woning? 

Dan kun je resultaten krijgen die heel wat weg hebben van de foto die we hierboven zien. Dit plaatje geeft goed aan wat nu eigenlijk het verschil is tussen een design woning en een rijtjeshuis. Het grote verschil is, dat alles in een design woning als 1 design door een ontwerper is bedacht. Je zou kunnen zeggen: alles hoort hier mooi bij elkaar. Dit in tegenstelling tot een inrichting die geleidelijk tot stand komt, bijvoorbeeld af en toe een nieuw meubelstuk of kast erbij. Dan ga je toch sneller een mix van allerlei stijlen, misschien wel uit verschillende perioden, zien. Dat oogt mogelijk heel mooi, maar in de regel is het dan niet wat je noemt een afgerond design waarbij alle details op elkaar toegesneden zijn.  

Het is een subjectieve aangelegenheid

De ene design woning is de andere niet. Zo kun je een houten huis laten bouwen of zelf bouwen in een gebied waar maar weinig mensen komen. Gewoon om jezelf terug te kunnen trekken. Zeg nou zelf: dit huis is toch totaal anders dan het eerste huis dat we je hebben laten zien? Of je het nu zelf helemaal ontwerpt van A tot Z, dit laat doen door een architect, of gewoon een huurwoning een supermooie aankleding laat geven of dit ook weer zelf doet, het mag allemaal. Als jij je maar happy voelt, dan kan er niks mis gaan. We vinden het leuk dat je onze blogs lees. Voor ons is het erg leuk om je via deze ideabooks te inspireren!

 

Deel deze blog

Geplaatst op | Geplaatst in Interieur

© 2022 Alle rechten voorbehouden | Powered by iClicks