Welkom in mijn huis

Brandwerende tips voor thuis: lekker veilig wonen

Brandwerende tips voor thuis: lekker veilig wonen

Geplaatst op

Een woningbrand komt jaarlijks vaak voor en is een groot probleem. Bij een brand loopt jij en je gezin groot gevaar. Natuurlijk zijn er dingen die je zelf kunt doen om je woning brandveiliger te maken. Er wordt geschat dat 38% van alle branden ontstaan door nalatigheid. Daarom is het belangrijk om een aantal basis dingen in gedachten te houden waardoor je woning brandveilig wordt. Kijk snel met ons mee en ontdek alle tips.

Controleer elektrische apparaten

De meeste branden ontstaan door kortsluiting in elektrische apparaten. Het is daarom erg belangrijk om elk apparaat om de zoveel tijd te controleren. Ruik je iets vreemds of maakt het apparaat een gek geluid, neem dan het zekere voor het onzekere. Controleer ook apparaten in ruimtes waar je niet vaak komt, zoals op de zolder.

Gaslekken

Gas is zeer brandbaar en een belangrijke oorzaak van woningbranden. Gelukkig is er een geurstof aan toegevoegd, want gas is van zichzelf reukloos. In de keuken en op plekken waar een gasleiding loopt is een periodieke controle geen overbodige luxe. Vooral de slang naar het fornuis en het gasfornuis zelf is een ding wat je kunt checken.

Plaats de verlichting goed

Kijk uit dat je een lichtbron niet te dicht naast een gordijn zet of iets anders brandbaars zet. Op deze manier voorkom je dat het materiaal door de hitte in de fik vliegt. Vooral lampen die je aanzet om inbrekers te weren, moet je even controleren.

Overweeg een brandkast

Brandwerende veiligheidskasten zijn een ideale manier om schoonmaakspullen, belangrijke documenten of gevaarlijke stoffen in op te slaan. Ze kennen zowel een residentiële als industriële toepassing.

Brandwerende toepassingen

Door in je woning brandwerende toepassingen als deuren, plafonds en muren te realiseren, is het een stuk veiliger in je woning. Wanneer er onverhoopt toch brand in je woning uit mocht breken, dan is het mogelijk om de vuurhaard in een specifieke ruimte van je woning te isoleren. Op deze manier slaat de brand niet over naar andere kamers van het huis. Een enorm voordeel natuurlijk!

Rookmelders

Iedereen zou rookmelders in de woning moeten hebben hangen. Zo is het mogelijk om gealarmeerd te worden. Deze zijn ideaal voor in de nacht als je slaapt. Op deze manier wordt je niet verrast door het vuur.

Impregneren

Om nog meer veiligheid in te bouwen is het mogelijk om stoffen als tapijten, wandkleden of gordijnen met een brandwerende substantie te impregneren. Op deze manier vatten de stoffen minder snel vlam.

Zelf blussen, brandweer

De brand in huis zelf blussen is een goed idee, zo voorkom je erger. Blus wel op de juiste manier. Informeer jezelf hierover door experts te raadplegen. Een brand waarbij olie gemoeid is, moet je bijvoorbeeld niet met water blussen, maar met schuim. Daarom is het aan te raden een schuimblusser aan te schaffen. Een elektrische brand blus je ook niet met water. Sluit het gas af en schakel de aardlekschakelaar uit voordat je gaat blussen.

Gerelateerde berichten

De tijdloze uitstraling van landelijke fauteuils

Landelijke fauteuils, met hun onmiskenbare charme en comfort, vormen een stijlvolle aanvulling op elk interieur. Deze fauteuils, die comfort en...

Lees meer

Wanneer kies je voor een zwarte of een witte vloer?

Bij het plannen van een interieur zijn de vloeren de basis waarop de rest van de ruimte rust. En een van de eerste keuzes die je moet maken, is de...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden