Welkom in mijn huis

6 verschillen tussen laminaat en parket

6 verschillen tussen laminaat en parket

Geplaatst op

Het is heel gebruikelijk dat mensen laminaatvloeren en parket verwarren omdat ze denken dat ze beide van hout zijn, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen de twee vloersoorten. Het grootste verschil is natuurlijk het materiaalgebruik; parket is van hout en laminaat van PVC. Maar voor welke verschillen zorgt dat in de praktijk? Van plan om binnenkort parket of laminaat te kopen? Lees dan eerst dit blog: we vertellen je alles over verschillen tussen laminaat- en parketvloeren.

De prijs van laminaat- en parketvloeren

Laminaatvloeren zijn in de meeste gevallen goedkoper dan parketvloeren. Laminaat bestaat uit kunststof terwijl parket voornamelijk uit hout bestaat. Hout is vanzelfsprekend een duurdere grondstof dan kunststof, wat het prijsverschil verklaart. Uiteraard zijn er verschillende varianten en kwaliteiten laminaat en parket, waardoor het prijsverschil kleiner of groter kan worden. In de meeste gevallen is een laminaatvloer echter goedkoper dan een parketvloer.

Het onderhoud van de vloeren

Een groot voordeel van laminaatvloeren is dat het amper onderhoud nodig heeft. Laminaatvloeren maak je eenvoudig stof- en vlekvrij. Gebruik hiervoor een stofzuiger en een licht vochtige dweil. Ook al is laminaat gemaakt van kunststof, het houdt niet van teveel vocht. Teveel contact met water (of andere vloeistoffen) kan er voor zorgen dat het laminaat krom gaat staan. Een parketvloer heeft het grote voordeel dat het na een tijdje opnieuw geolied en geschuurd kan worden, waardoor deze er weer (vrijwel) als nieuw uit ziet. Bij een laminaatvloer kan dit niet.

De werking van parket en laminaat

Zoals eerder gezegd bestaat een parketvloer voornamelijk uit hout, en hout werkt; bij luchtvochtigheid- en warmteverschillen kan hout gaan uitzetten en krimpen. Laminaat heeft hier bijna geen last van doordat het van kunststof is gemaakt.

Levensduur van laminaat en parket

De levensduur van laminaat en parket hangt af van het onderhoud en gebruik, maar over het algemeen gaat een parketvloer langer mee dan een laminaatvloer. Vooral de wat dikkere parketvloeren kunnen zeer lang mee gaan, mits goed onderhouden. Hoe dikker de parketvloer, hoe vaker deze kan worden opgeschuurd en geolied.

Het leggen van laminaat en parket

Wat betreft het leggen heeft de laminaatvloer zijn voordeel. Laminaatvloeren zijn namelijk eenvoudig te leggen door het klik-systeem, waarmee je de planken makkelijk in elkaar te klikken zijn. Een parketvloer leggen kost wat meer kunde en kennis en wordt ook vaker uitbesteedt aan ervaren leggers. Een parketvloer heeft na het leggen namelijk vaak ook nog een afwerking nodig.

Beschadigd laminaat en parket

Qua beschadigingen heeft de parketvloer zijn voordeel. Wanneer een parketvloer een beschadiging oploopt (denk aan krassen van meubels of lichte waterschade) dan is deze relatief eenvoudig weg te werken door de vloer te schuren en bij te werken. Als een laminaatvloer een beschadiging oploopt is het echter een ander verhaal; de plank dient vervangen te worden of er moet een specialist bijgehaald worden die de beschadiging wegwerkt. De meest voorkomende schade dat laminaat oploopt komt door krassen van meubels. Deze zijn eenvoudig te voorkomen door viltdoppen te plaatsen onder de poten van de meubels.

Meer interieurtips krijgen? Lees verder in ons blog.

Gerelateerde berichten

De tijdloze uitstraling van landelijke fauteuils

Landelijke fauteuils, met hun onmiskenbare charme en comfort, vormen een stijlvolle aanvulling op elk interieur. Deze fauteuils, die comfort en...

Lees meer

Wanneer kies je voor een zwarte of een witte vloer?

Bij het plannen van een interieur zijn de vloeren de basis waarop de rest van de ruimte rust. En een van de eerste keuzes die je moet maken, is de...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden